Wat is homeopathie

Homeopathie is een natuurlijke en wetenschappelijke geneeswijze. De grondlegger ervan is Samuel Hahnemann. Hij was arts en scheikundige. In de tweede helft van de achttiende eeuw ontdekte hij een belangrijke natuurwet: een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken, is ook in staat diezelfde verschijnselen te genezen. Dit is het basisprincipe van de homeopathie geworden.

Driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover homeopathie. En terecht. Het is een milde en effectieve manier om mensen te behandelen voor allerlei ziekten en kwalen. Het doel van homeopathie is het herstellen van het natuurlijke evenwicht, zowel op lichamelijk gebied als psychisch. Als dit evenwicht verstoord raakt, kunnen er ziekten ontstaan.

Homeopathische artsen behandelen klachten en ziekten van allerlei aard. Gewone huis, tuin en keuken klachten, maar ook chronische of specialistische aandoeningen zoals allergieën, eczeem, reuma of psychische problemen. Veel mensen zijn met succes behandeld dankzij homeopathie. U hoeft geen verwijzing te hebben om een afspraak te kunnen maken met een homeopathisch arts. U kunt gewoon bellen voor extra informatie of voor een afspraak.

De mens als geheel

Een homeopathisch arts kijkt niet alleen naar de klacht, maar naar de hele mens. Daarom vergt een homeopathisch consult meer tijd dan een consult bij een huisarts of specialist. Deze tijd is nodig om aan de hand van allerlei vragen een goed beeld van het gehele gestel te krijgen.

Op basis van alles wat een patiënt vertelt en, zonodig, een lichamelijk onderzoek, zal de arts het meest passende geneesmiddel zoeken soms met behulp van naslagwerken of een computerprogramma. Homeopatische geneesmiddelen bestaan in de vorm van druppels, korrels of tabletten. Soms moet het middel meerdere keren per dag worden ingenomen, soms maar één keer. Vaker zal het middel slechts één keer per maand genomen moeten worden. Voor sommige mensen is dat even wennen, omdat ze gewend zijn hun medicijnen dagelijks in te nemen.